eswl of niersteenvergruizing


Inleiding

De uroloog heeft één of misschien wel meerdere stenen in de nier of de urineleider (= ureter) bij u gevonden. Deze nierstenen kunnen u veel last bezorgen, daarom is het beter de stenen te verwijderen. De specialist heeft in overleg met u besloten de nierstenen te verwijderen m.b.v. de niersteenvergruizer. In deze folder kunt u de informatie, die de uroloog u gegeven heeft, nog eens rustig nalezen. Blijven er na het lezen nog vragen over? Schrijf ze dan even op. Bij een volgend polikliniekbezoek kunt u ze met hem bespreken.

De niersteenvergruizer

Een moderne manier om nierstenen te verwijderen is de methode van vergruizing. Het Laurentius Ziekenhuis heeft één- a tweemaal per maand de beschikking over een mobiele niersteenvergruizer. Op deze manier is het toestel verplaatsbaar en door meerdere ziekenhuizen te gebruiken.

Voorbereiding

De behandeling vindt plaats in een dagopname. Dit houdt in dat u dezelfde dag weer naar huis kunt. U wordt hiervoor opgenomen op de afdeling kortdurende verpleging (=afd.G0). De voorbereiding en de nazorg vinden hier plaats. De feitelijke behandeling gebeurt in de vergruiswagen.

Bloedverdunnende medicijnen
Gebruikt u antistollingstabletten zoals Marcoumar of Sintrommitis (trombosedienst), meld dit dan altijd aan de behandelend specialist. Vaak worden deze medicijnen enkele dagen voor de behandeling tijdelijk gestopt.

Dag voor de opname: Een dag voordat de niersteenvergruizing plaatsvindt wordt u om 10.00 of om 14.00 uur op de afdeling G0 verwacht voor een aantal voorbereidende onderzoeken:
· Op de röntgenafdeling wordt een röntgenfoto gemaakt om de plaats en grootte van de stenen vast te leggen.
· Er wordt een urine-onderzoek gedaan.
Daarna kunt u naar huis en kunt u rond 18.00 uur G0 bellen om te horen hoe laat u de volgende dag op de afdeling aanwezig moet zijn voor de vergruizing.

Dag van behandeling U meldt zich , nuchter (behoudens drinken), op de afgesproken tijdstip op de afdeling G0. Vlak voor de behandeling krijgt u nog een zetpil (Diclophenac) als pijnstilling. Zodra de afdeling een telefoontje heeft ontvangen dat u aan de beurt bent, wordt u (in principe lopend) naar de wagen gebracht.

Behandeling

Terwijl u op een speciaal soort tafel ligt, worden de nierstenen met behulp van energierijke schokgolven in zeer kleine deeltjes vergruisd. Langs natuurlijke weg, dus met de urine, verlaat het gruis het lichaam. Het is goed te weten dat u tijdens de behandeling de schokgolven duidelijk kunt horen. Het geluid lijkt het meest op een klap. Het vergruizen kan soms pijnlijk zijn. De behandeling duurt zo’n 30 tot 45 minuten. Zodra u klaar bent wordt u terug gebracht naar de afdeling.

Ontslag

Na de behandeling blijft u nog 1 uur op de afdeling ter observatie. Daarna mag u weer naar huis. Zo nodig krijgt u een recept voor pijnstillers mee.

Nazorg

Eten en drinken: Na de behandeling mag u weer gewoon eten en wordt u geadviseerd veel te drinken. Extra vocht is nodig om goed en veel te kunnen plassen. U plast immers de gruisdeeltjes uit.

Pijn: Na de behandeling wordt de steen in gruis uitgeplast. Soms kan dit gepaard gaan met forse pijn. U kunt dan pijnstillers innemen.

Bloed in de urine: Het is mogelijk dat de kleine gruisdeeltjes de binnenkant van de urineweg beschadigen. Hierdoor kan er wat bloed in de urine komen, waardoor de urine rood van kleur kan zijn. Na enige tijd gaat dit vanzelf over.

Koorts: Na de behandeling krijgen sommige mensen koorts. Dit kan het gevolg zijn van bacteriën die voor de behandeling al in de urine aanwezig waren. Heeft u koorts boven de 38,5 ? Dan is het nodig om even contact op te nemen met de uroloog.

Gruis opvangen:

In de eerste week na het onderzoek plast u het meeste gruis uit. Na ongeveer drie maanden zijn er geen gruisdeeltjes meer in de urine te verwachten. U doet er goed aan om het gruis de eerste drie dagen op te vangen en het te bewaren tot het volgende polikliniekbezoek. De uroloog kan dan besluiten om het gruis nader te laten onderzoeken.

Tot slot

Het uiteindelijk resultaat van de behandeling met de niersteenvergruizer is niet direct te beoordelen. Twee weken na de behandeling wordt een röntgenfoto gemaakt en/of een echografisch onderzoek gedaan. Bij dit onderzoek wordt, d.m.v. het terugkaatsen van geluidsgolven, een beeld op de monitor zichtbaar gemaakt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de nieren en urinewegen beoordeeld worden. Het onderzoek is pijnloos en vraagt geen voorbereiding van u.

terug naar patiëntenfolders


home www.uro.nl  - disclaimer  - copyright 1999-2016