echo prostaat


Inleiding

De prostaat is een klier, ongeveer zo groot als een walnoot, die vlak onder de blaasuitgang om de urinebuis heen ligt. Deze buis verzorgt de afvoer van urine en zaadvloeistof naar buiten. Wanneer de prostaat vergroot is, kan de urine-afvoer belemmerd worden. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting, in een enkel geval kunnen kwaadaardige weefsels ontstaan. Door de vergroting ontstaan klachten als: moeilijk en vaak plassen, veel aandrang en toch een kleine plas, en incontinentie. Echografisch onderzoek kan de uroloog aanvullende informatie geven op het onderzoek dat hij al bij u verricht heeft.

Algemeen

Echografie is een onderzoek waarbij door middel van geluidsgolven een afbeelding van de prostaat op een tv-monitor te zien is. Dit gebeurt met behulp van een tastknop die werkt als zender en ontvanger. Op deze manier verkrijgt de uroloog nauwkeurige informatie over de gesteldheid van de prostaat.

Voorbereiding

Het is van belang, dat de blaas goed gevuld is. Probeer daarom 2 à 3 uur vóór het onderzoek niet meer te plassen en goed te drinken. Er zijn geen bijzondere voorbereidingen noodzakelijk voor de echo van de prostaat. Speciale regelingen voor uw vervoer zijn niet noodzakelijk.
Indien tevens prostaatbiopten worden genomen wordt met de arts afgesproken tevoren tijdelijk, 3 tot 7 dagen, bloedverdunnende middelen te staken om extra bloeding te voorkomen. Tevens dient 3 dagen antibiotica te worden geslikt te beginnen een dag voor biopsie om het infectie risico te beperken. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats.

Echografie

Echografie is een eenvoudig, ongevaarlijk en pijnloos onderzoek. Voor het onderzoek moet u het onderlichaam vrij maken. Daarna kunt u op de onderzoektafel plaatsnemen door met opgetrokken knieën op uw linkerzij te liggen. De uroloog schuift een stalen buisje met daarin de tastknop, enkele centimeters in uw anus. Aan de top van dit buisje zit een ballonnetje. De arts blaast met vocht het ballonnetje op om goede beelden te krijgen. Tijdens het onderzoek worden foto's van de prostaat gemaakt.

Soms is het beeld niet duidelijk genoeg of is er verdenking op prostaatkanker. In zo'n geval doet de arts een biopsie. Met behulp van een naald neemt de arts klein stukjes weefsel uit uw prostaat weg. Dit weefsel wordt opgestuurd voor onderzoek.

Nazorg

Na een echografie hoeft u geen bijwerkingen te verwachten. Wanneer echter weefsel is weggenomen, kan met urine of ontlasting, of bij een zaadlozing wat bloed meekomen. Dit kan enkele dagen duren. Als er bloed in uw urine zit, dan kunt u het beste veel drinken. Neem contact op met uw uroloog indien het bloedverlies langer dan drie dagen duurt. Om te voorkomen dat u een infectie krijgt, kan een antibioticum worden voorgeschreven. Wanneer de temperatuur boven 38.5 °C stijgt moet u direct waarschuwen.

In de meeste gevallen krijgt u de uitslag van het onderzoek meteen te horen. Uw arts zal deze met u bespreken. Mocht er een biopsie zijn gedaan dan krijgt u deze uitslag binnen 1 à 2 weken.

terug naar patiëntenfolders


home www.uro.nl  - disclaimer  - copyright 1999-2016