echo blaas


Doel

Het doel van een echografie is het zichtbaar maken van organen, die behoren tot het vakgebied van de uroloog, met behulp van geluidsgolven.

Voorbereiding

Het is van belang, dat voor het onderzoek de blaas redelijk tot goed gevuld is. Probeer daarom 2 à 3 uur van tevoren niet meer te plassen en goed te drinken. Verder zijn er geen bijzondere voorbereidingen noodzakelijk.

Echografie

Echografie is een eenvoudig, ongevaarlijk en pijnloos onderzoek. Het onderzoek kan op twee manieren worden uitgevoerd: 1. uitwendig, via de buikwand. Op deze manier kunnen de blaas en de nieren bekeken worden. 2. inwendig, via de anus. Op deze manier kan de prostaat in beeld gebracht worden.

Terwijl u op uw rug op de onderzoektafel ligt brengt de uroloog, bij een uitwendige echografie, op de huid een olieachtige vloeistof aan. Daarna strijkt hij met een apparaatje, dat geluidsgolven uitzendt en opvangt, over de huid. De beelden, verkregen op een beeldscherm, worden fotografisch vastgelegd. De dokter kan de nieren en de blaas bekijken.

Bij een inwendige echografie wordt een beeld van de prostaat verkregen met behulp van een rectale echo-aftaster. Deze wordt via de anus ingebracht. U ligt hiervoor met opgetrokken knieën op uw linkerzijde.

Duur en plaats van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 20 minuten en wordt gedaan door de uroloog in een speciale ruimte op de poli urologie. Na het onderzoek vertelt de dokter meestal direct de uitslag en kunt u weer naar huis.

terug naar patiëntenfolders


home www.uro.nl  - disclaimer  - copyright 1999-2016