Besnijdenis of circumcisie


Inleiding

U bent door de huisarts verwezen in verband met een vernauwing van de voorhuid of wel phimosis. Hierdoor zijn mogelijk ontstekingen van de voorhuid of eikel ontstaan of moeilijkheden bij het urineren. De voorhuid dient daarom te worden verwijderd.

Bepaalde godsdiensten schrijven besnijdenis van jongens voor. Dit kan dus ook een reden zijn om deze ingreep te laten doen. Ook zijn er ouders die hun zoon laten besnijden omdat ze dit hygiënischer vinden.

Kinderen

Bij kinderen vindt de operatie plaats onder algehele narcose. Daarom wordt er een dagopname afgesproken. Wanneer uw kind 's morgens geopereerd wordt moet het vanaf 24.00 uur 's nachts nuchter blijven. Indien uw kind 's middags geholpen wordt mag het 's morgens nog een licht ontbijt gebruiken (thee met beschuit). De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Voor uitgebreide informatie over hoe u uw kind goed kunt voorbereiden en hoe de dag van de ingreep zal verlopen verwijzen wij u naar de folder "Een dagje in het ziekenhuis", die gaat over dagverpleging op de kinderafdeling. Deze folder krijgt u uitgereikt wanneer u voor inschrijving naar de afdeling Opname gaat. Ook is de folder verkrijgbaar bij het Patiënten Service Bureau.

Volwassenen

Bij volwassenen vindt de operatie plaats onder plaatselijke verdoving. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. U krijgt een injectie met een verdovend middel links en rechts aan de basis van de penis. Hierna kan de ingreep binnen enkele minuten plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. U kunt na de operatie beter niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vóór u naar het ziekenhuis gaat uw vervoer terug naar huis.

De behandeling

Is er alleen een vernauwing aanwezig dan kan bij kinderen eventueel een gedeeltelijke verwijdering van de voorhuid met verwijdingsplastiek verricht worden. Hierbij is de eikel nog voor een deel bedekt. Het betreft hier een deels kosmetische operatie,

Na chronische ontstekingen met vernauwing wordt in het algemeen de voorhuid geheel verwijderd. De eikel is en blijft dan na de operatie onbedekt. Dit kan gedurende enige weken plaatselijk irritatie veroorzaken.

Vaak zijn uitgebreide verklevingen aanwezig tussen de voorhuid en de eikel. Deze worden tijdens de operatie losgemaakt. Hierdoor ziet de eikel de eerste dagen na de operatie er vaak rood, gezwollen en geïrriteerd uit. Dit behoeft doorgaans geen verontrusting. Gedurende de eerste 10 dagen na de operatie, is 2 maal daags baden in lauwwarm water met Badedas, Soda of Biotex gedurende 20 minuten noodzakelijk. Rond de eikel bevindt zich een krans van hechtingen die spontaan oplossen.

Nazorg

Mogelijke complicaties, welke zelden voorkomen, zijn: nabloeding, infectie en koorts.

U krijgt een recept voor verbandmateriaal. Als pijnstiller kan eventueel een tabletje paracetamol genomen worden (volwassenen 500 mg., kinderen 120 of 240 mg, afhankelijk van de leeftijd).

Kinderen Uw zoontje kan enkele dagen niet naar school. Na 1 à 2 weken mag hij weer sporten. Zwemmen mag pas als de wond genezen is (na ± 2 weken).

Volwassenen U zult enkele dagen niet kunnen werken. Het is verstandig 1 à 2 weken niet te sporten. Zwemmen mag pas als de wond genezen is (na ± 2 weken).

Na de ingreep krijgt u een afspraak voor poliklinische wondcontrole. Bij eventuele problemen kunt u altijd eerder terecht na telefonisch overleg.

terug naar patiëntenfolders


home www.uro.nl  - disclaimer  - copyright 1999-2016