blaasspoeling


Vooraf

Naar aanleiding van het laatste blaasonderzoek heeft uw uroloog besloten u te behandelen met een medicijn dat de aangroei van poliepen in de blaas afremt of verhindert. Het medicijn wordt gebruikt bij de blaasspoeling. Een operatie is hierdoor minder vaak nodig. In deze folder vindt u informatie over het verloop van de behandeling en de controles daarna.

Voorbereiding

Gebruik de ochtend van de behandeling geen plastabletten. Bovendien adviseren wij u twee uur voor de behandeling niet meer te drinken.

Aanmelden

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van de polikliniek urologie. Indien de receptie gesloten is, zal de verpleegkundige van de polikliniek urologie u opvangen.

De blaasspoeling

Eerst wordt de blaas geleegd door middel van een catheter. Een catheter is een dun flexibel slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Vervolgens brengt de verpleegkundige een kleine hoeveelheid (50 cc.) van de spoelvloeistof in uw blaas. Hierna gaat de catheter er weer uit. Na het inbrengen van de spoelvloeistof moet u proberen de vloeistof ongeveer anderhalf uur in de blaas te houden. De spoeling heeft anders onvoldoende effect. Houdt u zich daarom aan de volgende aanwijzingen:
- Drink niet tijdens de spoeling.
- Minstens 1 à 2 uur, nadat de vloeistof is ingebracht, niet plassen. Daarna moet u uitplassen.
- Draai iedere 20 minuten: linkerzij, buik, rechterzij, rug. De volgorde waarin u dit doet maakt niet uit.

Tijdens de eerste blaasspoeling zult u meestal ongeveer anderhalf uur in het ziekenhuis blijven. Bij de daaropvolgende blaaspoelingen mag u na het inbrengen van de vloeistof meteen naar huis en moet u thuis gedurende anderhalf uur liggen en draaien volgens bovengenoemde aanwijzingen.

Het aantal blaasspoelingen

De uroloog bepaalt hoeveel blaasspoelingen u in totaal krijgt. Dit is onder meer afhankelijk van de aard van de poliep.

Bijwerkingen

Een van de bijwerkingen die kan optreden is huidirritatie. Om die te voorkomen, is het van belang onderstaande adviezen op te volgen.
- Vermijd huidcontact met de vloeistof.
- Mannen kunnen het beste zittend plassen.
- Spoel, nadat u de eerste keer heeft geplast, uw onderlichaam met de douche schoon.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn:
- een branderig gevoel bij het plassen.
- vaker aandrang tot plassen.
- bloed bij de urine.
- een wat pijnlijk gevoel in de onderbuik.

Zijn deze of andere klachten niet na 1 of 2 dagen over dan neemt u even contact op met de polikliniek urologie.

Geslachtsgemeenschap

Het is raadzaam op de dag van de spoeling en de dag erna geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Controle

Na de behandeling blijft u onder controle van de uroloog. Om de drie maanden komt u naar het ziekenhuis voor een cystoscopie. Dit is een onderzoek waarbij de uroloog in uw blaas kijkt en kan nagaan of er zich geen nieuwe poliepen vormen. Meer informatie over dit onderzoek vindt u in de folder "cystoscopie", te verkrijgen bij de poli urologie of bij het Patiënten Service Bureau.

Belangrijk

Bent u verhinderd voor de afspraak van de spoeling, geef ons dit tijdig door. Het medicijn is namelijk kostbaar en maar zeer kort houdbaar. Heeft u nog vragen over uw behandeling, dan kunt u altijd contact opnemen met de uroloog of verpleegkundige.

terug naar patiëntenfolders


home www.uro.nl  - disclaimer  - copyright 1999-2016